Nyílászáró csere: hogyan és mikor érdemes elvégezni?

Ha otthonunkban üvegezés, szigetelés vagy nyílászáró csere válik szükségessé, több szempontot is érdemes szem előtt tartani a korszerűsítéssel kapcsolatban, elsődleges például, hogy mi vele a célunk és mennyi pénz áll rendelkezésre a kivitelezéshez. Célszerű első körben megvizsgálni a régi ablakunk állapotát. Ha régi faablakunk van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vetemedésről, deformálódásról van szó (ezeken az ablakokon csukott állapotukban is befúj a szél). Ha a festési karbantartásokat rendszeresen elvégeztük és a fa nem korhadt, vagyis elégséges lehet a fent nevezett hibák megszüntetése, hamar megoldható a probléma, hiszen egy ügyes asztalos szigetelőgumi segítségével rendbe tudja hozni az ablakot. Körülbelül 100.000 ft nagyságrendű költséggel számoljunk.

Abban az esetben, ha már nemcsak a levegő mozgása zavaró, hanem a fűtésszámlánkat is csökkenteni szeretnénk, érdemes az üvegcsere vagy a teljes ablakcsere lehetőségén is elgondolkodnunk. Az üveg és a profil együttes képessége határozza meg a hőszigetelési értéket, így nem biztos, hogy hatékony megoldás, ha egy 3 rétegű üveget teszünk egy régi faablakba, vagy egy 2 rétegű üveggel cserélünk teljes ablakot. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha a régi faszerkezet nem bírja el az új típusú üveg súlyát, a szerkezet hamarabb tönkremegy, az ablak megereszkedik és megint nem lesz jól zárható. Gyalulással pedig az örökkévalóságig nem javítható egy ablak. Mivel egy teljes, egész házra kiterjedő nyílászáró csere a legtöbb esetben sok költséggel jár, természetes, hogy a folyamatot hosszas tervezés előzi meg. Ne hagyjuk azonban figyelmen kívül, hogy a régi, elhasználódott nyílászáróink szigetelése már nem olyan mint új korukban, így minél tovább halogatjuk a cserét, annál több extra költség adódhat. Különösen a fűtési szezonban kell nagyobb fűtésszámlával kalkulálni.

A késő tavasztól ősz elejéig tartó periódusban bármikor elvégeztethetjük a nyílászárók cseréjét, habár a téli szezonban is nyugodtan kivitelezhetők ezek a munkálatok. Sokan kezelik fenntartással a téli nyílászáró cserét, pedig a modern technológiáknak köszönhetően ma már 0C-os külső hőmérséklet mellett is problémamentesen lehet dolgozni. Látjuk tehát, hogy télen sem lehetetlen kicserélni a nyílászáróinkat, nem szükséges félteni az otthonunkat a kihűléstől sem, mivel szakszerű kivitelezéssel igen rövid idő alatt elvégezhető a feladat. A nyílás csak addig van szabadon, amíg a tok a helyére nem kerül és rögzül. Ez semmiképpen nem hűti le az egész házat, hiszen körülbelül egy szellőztetésnyi időtartamról beszélünk. Még kedvezőbb, ha a helyiség, ahol ablakcserére kerül sor, ajtóval elszeparálható a ház többi részétől, hiszen így csak az adott szoba fog lehűlni. A hidegben végzett nyílászáró csere is ugyanolyan jó hatásfokú szigetelést biztosít! Kritikus pont lehet a téli hidegben végzett munkálatok során, hogy milyen a keret köré kifújt tömítőanyagot (PUR hab) alkalmazunk. A fagyos hidegben alkalmazott tömítőanyag és a normál hőfokon használt PUR hab közötti különbség az alacsony hőmérsékleten való megszilárdulási képesség, ugyanis a téli tömítő anyag képes akár -20C–on is megkötni. Szakembereink ezért mindig speciális, téliesített tömítőanyagokkal dolgoznak.

Ha eldöntöttük, hogy nyílászáróink cserére szorulnak, akkor azt javasoljuk, hogy nem érdemes a melegebb időre várni és tovább halogatni a dolgot, mivel a téli hónapok alatt a helytelen hőszigetelés miatti extra fűtés rengeteg pluszkiadást generálhat. Nem elhanyagolható érv az sem, hogy ilyenkor akár 20-30%-al kedvezőbb áron vásárolhatunk ablakot vagy ajtót, hiszen a gyártók gyakran téli akciókkal várják a vásárlókat, amely egy normál családi ház esetében akár 500 ezer forint megtakarítást is jelenthet. A téli akciók során arra is lehetőségünk nyílik, hogy a keretösszeg határain belül jobb minőségű nyílászárót vásároljunk. A jobb minőség nagyobb légkamra számot takar, amely jobb „u” értékkel rendelkezik. Az évek során a jobb minőségű ablakok által így létrejött fűtési megtakarítást pedig később más jellegű fejlesztésekbe is beruházhatjuk.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük