Kellék szótár

– Aereco:Aereco
Preventív szellőztető eszköz , legfontosabb változatai a gázzal szerelt helységekbe készültek. Automata kivitele már uniós szabvány az esetlegesen előforduló gázömlések esetén a gázzal telítődő helységek átszellőztetésére.

 

 

– Alumínium küszöb:Alumínium küszöb
Erkélyajtókhoz ajánlott kényelmi kiegészítő , mely lényegesen alacsonyabb mint a standard gyári műanyag profilból készült küszöb.

 

 

– Átmenő kilincs:Átmenő kilincs
Erkélyajtókhoz ajánlott kényelmi kiegészítő , melynek alkalmazása esetén kívülről is kilincsre lehet csukni az erkélyajtót.

 

 

– Beépítés utáni helyreállítás:Beépítés utáni helyreállítás
Kívánságra rendelhető az olyan kialakítású lakásokban folytatott nyílászáró cserék után ahol nem fix betonszerkezetbe van ágyazva a régi nyílászáró. Ilyenek pl. a tégla és a csúszó- ill. csúsztatott zsalus épületek.

 

 

– Belső könyöklő:Belső könyöklő
15 cm-es szélességig az ablak tartozéka , afelett (akár 40 cm-es szélességig is de) már komfort kiegészítőnek számít. Hossza az ablak belső oldalán a bal oldali kávától a jobb oldali káváig ér. Anyaga az ablakprofil műanyaga és standard esetekben fehér színű.

 

 

– Külsőtokos redőny:Külsőtokos redőny
A nyílászáróra kívülről felszerelt redőny , utólagos felszerelése is lehetséges. Jelenléte nem határozza meg az ablak méretét de lépcsős panelnél mindenképpen redőny előkészítést (toktoldózást) igényel. Szigetelt és színes kivitelben is rendelhető plusz igény esetén.

 

 

– Belsőtokos redőny:Belsőtokos redőny
A nyílászáró tetejére a beépítéskor szerelt redőny , utólagos kialakítása csak jelentős átalakítással lehetséges. Jelenléte meghatározza az ablak méretét is. Szigetelt és színes kivitelben is rendelhető plusz igény esetén.

 

 

– Biztonsági ablak kilincs:Biztonsági ablak kilincs
Biztonsági kiegészítő , a nyílászárók kinyitását akadályozza meg a még kisgyerekek részére.
Kulccsal zárható.

 

 

– Feltolás gátló (redőnyhöz):Feltolás gátló (redőnyhöz)
Megakadályozza a redőnylamellák kívülről történő
(erőszakos) feltolását.

 

 

– Gurtni bevezető görgő:Gurtni bevezető görgő
A redőnygurtni akadásmentes bevezetésére és továbbítására szolgáló tartozék.
Az ablakkeretre kerül felhelyezésre.

 

 

– Huzatzár:Huzatzár
Kényelmi kiegészítő , az erkélyajtók (átmenő kilincs nélküli) külső ”zárhatóságát” szolgálja. Bukó-nyíló ablak és erkélyajtó, toló-bukó erkélyajtó, fix ablak, felülvilágító ablak, tetőtéri ablakhoz.

 

 

– Kiemelésgátló:Kiemelésgátló
Biztonsági kiegészítőként rendelhető
A nyílászárók külső síkról történő (erőszakos) kiemelését gátolja meg.

 

 

– Középen felnyíló ablak: Középen felnyíló ablak
Olyan 2 szárnyú ablak , melyek egymásra csukódnak és aminek az elsődleges szárnya a bukó-nyíló , míg a másodlagos szárnya egy belső kis fül segítségével nyitható ill. zárható. Mind a két szárny kinyitásakor tokosztó nélküli üres nyílást kapunk.

 

 

– Külső behúzófül erkélyajtóra:Külső behúzófül erkélyajtóra
Kényelmi kiegészítő (átmenő kilincs nélküli) erélyajtók külső becsukását szolgálja magunk után ha kimegyünk az erkélyre.

 

 

Külső / erkélybeépítés kibontásaKülső / erkélybeépítés kibontása:
Újból eszközölt erkélybeépítésnél igény esetén kérhető a régi (nem eredeti házgyári)
erkélybeépítés kibontása.

 

 

– Külső párkány:Külső párkány
15 cm-es szélességig az ablak tartozéka , afelett (akár 35 cm-es szélességig is de) már komfort kiegészítőnek számít. Hossza az ablak külső oldalán a bal oldali kávától a jobb oldali káváig ér. Anyaga lehet többféle is de cégünk színterezett lemezből szállítja és standard esetekben fehér színű.

 

 

– Merevítő acélprofil:Az ablakprofilba ágyazott acélmerevítés ami a profil elcsavarodását gátolja meg és a zsanérokon keresztül megtartja az ablakszárnyakat , benne a 2 vagy akár 3 rétegű üvegekkel is.
Az ablakprofilba ágyazott acélmerevítés ami a profil elcsavarodását gátolja meg és a zsanérokon keresztül megtartja az ablakszárnyakat , benne a 2 vagy akár 3 rétegű üvegekkel is.

 

 

– Műanyag ajtó és ablak profil:Műanyag ajtó és ablak profil
Magában foglalja és esztétikusan eltakarja az acélmerevítéseket , a zsanérokat , a vasalatokat és lehetővé teszi az üvegek benne való rögzítését a gumiszigetelésekkel , kilincsekkel együtt. Standard kivitelben fehér színű és derékszögben csatlakozó extrudált műanyag elemekből áll. Plusz igény esetén egy-két oldalú színezéssel és/vagy alakos (boltíves , 3-5 stb. szögű) kivitelben is rendelhető.

 

 

– Műanyag csavartakaró dugó, kupak:Műanyag csavartakaró dugó, kupak
Standard esztétikai kiegészítőként használjuk, az ablakprofil fehér színű részén.
A furatok és a csavarfejek eltakarására szolgál.

 

 

– Nyitáshatároló:nyitáshatároló
Biztonsági illetve kényelmi kiegészítő , a nyílászárók nyílásszélességének adott ponton és szögben történő fixálására.

 

 

– Párkány végzáró:Párkány végzáró
Esztétikai kiegészítő
A párkányok végére rögzíthető záró alkatrész.

 

 

– Purhab:Purhab
A nyílászárók beépítése után használatos és száradás után simára vágható , kiterebélyesedő tömítő anyag az egyenetlen kis méretű rések kezelésére. A purhab eltakarása szegővel történik az egyenesre vágása után.

 

 

– Radiátortalp:Radiátortalp
Biztonsági kiegészítő esztétikus kivitelben , az erkélyfalak cseréje után a radiátorok alátámasztására szolgál , mert azok az új stadúr panelbe már nem fúrhatóak bele.

 

 

– Redőny automata: redony_automata
A redőnyök fel-le mozgatását szabályozó és fixáló automata egység , melybe a redőny gurtnit fűzzük be telepítéskor.

 

 

– Savmart üveg (tejüveg): Savmart üveg (tejüveg)
Kényelmi kiegészítő az olyan üvegfelületekre ahol csak fényt akarunk beengedni de az üveg átláthatóságát közben meg akarjuk szüntetni.

 

 

– Stadúr (szendvics) panel:Stadúr (szendvics) panel
Az ablak hővisszatartó értékéhez igazodó homogén polisztirol anyag bepréselve az ablakprofil anyagából készült 2 db sima vagy az ajtóknál mintázottan nyomott lap közé , melyet utána az ablak kerettel megegyező keretbe foglalnak a gyárban. Merevsége lehetővé teszi az erkélyfalaknál a régi pozdorja , farost betéteknek a kiváltását , hogy majd ezekre ültethessük a felettük elhelyezkedő ablakszerkezeteket illetve az erkélyfalak 2 oldalán a padlótól plafonig történő fix rögzítését a komplett szerkezetnek az oldalsó betonpanelekhez. Standard kivitelben fehér színű és derékszögben csatlakozó extrudált elemekből áll. Plusz igény esetén egy-két oldalú színezéssel és/vagy alakos (boltíves , 3-5 stb. szögű) kivitelben is rendelhető.

 

– Statikai soroló: Statikai soroló
Az erkélyfalakba beépítendő plusz biztonsági merevítés , mellyel az elemek ”hullámzásmentesen” sorolhatóak egymáshoz. 3 m szélességet elérő és meghaladó erkélyfalak esetében ez biztonsági szabvány.

 

 

– Sorolás / soroló elemek:Sorolás / soroló elemek
A beépítéskor az elemeken előre kialakított soroló profiloknak az összekapcsolása a technika feltételek által megkívánt sorolókkal , melyek jellemzően lehetnek: nullás/rejtett , H , 90 fokos , 135 fokos , kör- stb. soroló.

 

 

– Szegő:ablakszegő
A purhabbal történő réstömítés után felhasznált esztétikus takaró anyag , mellyel a nyílászárók keretét szegőzük körbe kívül-belül. A technikai adottságok bizonyos eseteiben a hosszában törhető típus használata , mint kiegészítő kellék a javasolt illetve szükséges.

 

 

– Szúnyog/rovar -háló:Szúnyog/rovar -háló
A szúnyogok , rovarok elleni védelemre kialakított szerkezet melyek a nyílászárók külső síkján kerülnek felszerelésre. Lehet fixkeretes , függőleges- vagy vízszintes mozgatású mobil egység vagy a redőnnyel egy szerkezetbe épített de külön-külön is funkcionáló úgy nevezett. kombi egység. Ablakokra a függőleges mozgatásúakat , míg váltószárnyas- illetve egyszárnyas erkélyajtókra a vízszintes mozgatásúakat , a duplatokost vagy a keretes-nyítható kivitelt szereljük. Standard kivitelben fehér színű keretben grafit színű műanyag bevonatú fémhálóval de plusz igény esetén egy-két oldalú keretszínezéssel is rendelhető.

 

– Tokosztás:Az ablakkeret tokosztó merevítéssel történő vízszintes vagy függőleges megosztása
Az ablakkeret tokosztó merevítéssel történő vízszintes vagy függőleges megosztása. Mérethatár alatt plusz igény esetén kívánságra is megoldható. Lehetővé teszi a két egymás mellet beépítésre kerülő külön-külön bukó-nyíló ablak elhelyezését egy kereten belül illetve fix vagy bukó-nyíló felülvilágítók beépítését (a túlméretes) erkélyajtókba is.

 

– Toktoldó:
Több méretben gyártott fehér / műanyag plusz kiegészítő elem a szerkezetek pontos és esztétikus illetve szakszerű beépítéséhez. Ezen kiegészítő elemek a technikai feltételek diktálta helyen és módon kerülnek alkalmazásra. Szakszerű beépítésnél a ”redőny előkészítés” funkcióját is teljesíti. Az úgynevezett. lépcsős paneleknél az alkalmazása nélkül és így már a teljes méretre beépített nyílászárókra eme utólagos redőny előkészítés híján később már nem is szerelhető redőny vagy rovarháló.

 

– Üvegezés:ablaküvegezés
A nyílászárók egyik lényeges eleme mely lehet 2-3 (esetleg több) rétegű is. A 2 rétegű LOW-E üveg (4-16-4) , míg a 3 rétegű (4-12-4-12-4) megosztásban és a hővisszatartó készség maximalizálása érdekében a gyárakban (ma) Argon gázzal feltöltve készülnek. Plusz igény esetén fóliázhatóak és színezhetőek is. – Üvegléc: Az üvegszerkezet befogatására szolgáló műanyag és szín azonos tartozék. Mára már egyre inkább gömbölyített kivitelben készülnek.

 

– Vakolható redőny:Vakolható redőny
A nyílászáró fölött kialakított vakolható redőnydobozba beépített redőny , utólagos kialakítása csak jelentős átalakítással lehetséges. Szigetelt és színes kivitelben is rendelhető plusz igény esetén.

 

– Váltószárnyas erkélyajtó:
Ugyanúgy működik , mint a középen felnyíló ablak csak nagyobb és padlószintre helyezett erkélyajtó méretben.

 

– Záróprofil / Párkányfogadó:
Az ablakszerkezetek aljára rögzített záróprofil , (ZP) vagy más néven párkányfogadó profil mely a külső párkány ill. a belső könyöklő felszerelését segíti a szükséges esetekben.

 

– Zárszerkezetek:
Azok a vasalatok melyek a tokon és a szárnyon vannak elhelyezve és biztosítják a bukó-nyíló funkció működését , a nyílászáró nyitását és bezárását ill. a beépítés utáni finom beállítást is. Ezek közül a sarokpántok határozzák meg az aktuális nyílásirányt.

 

Zsanér rásegítő:
Opcionális kiegészítő , melynek segítségével a szárnytartó zsanérok terhelése jelentősen csökken, valamint a szárny záródása is jobb.