Hogyan történik a műanyag ablak megfelelő beépítése?

A minőségi műanyag ablakok hő- és hangszigetelési képessége napjainkban egyre javuló tendenciát mutat, amelynek segítségével magas fokú műszaki színvonal érhető el. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is megjelenjenek ezek az elvárt tulajdonságok, fontos figyelmet fordítanunk a megfelelő minőségű termék kiválasztására, és az ablak szakszerű beépítésére is. Bízzuk ezt a munkát szakemberre, hiszen az ablakbeszerelés folyamata számos buktatóval járhat. Legyünk tisztában azzal is, hogy megrendelőként a különböző fázisok során mire ügyeljünk.

Műanyag ablak beépítése: a tervezés folyamata

Mint sok dolognak, a sikeres ablakbeépítésnek is a tervezés az első lépése. Már a tervdokumentáció készítése közben érdemes figyelnünk arra, hogy milyen típusú ablak hová kerül, milyen lesz a beépítési környezete, és milyen árnyékolástechnikát, illetve egyéb kiegészítőket szeretnénk alkalmazni. Ezek a jellemzők fontos szerepet játszanak ugyanis a megfelelő nyílászáró kiválasztásában, illetve a falnyílás, az áthidaló, és az – adott esetben süllyesztett – küszöb helyének kialakításában is.

Miért fontos a nyílászáró megfelelő beépítése?

A nyitásirány és az ablak egyéb alapvető funkciói mellett, arra is érdemes figyelnünk, hogy milyen típusú, kialakítású és működtetésű árnyékolót fogunk választani az ablakainkhoz, illetve az ablakméretet se felejtsük el pontosan felmérni. Kényelmetlen kezeléssel járhat, ha az ablak nyitásiránya rosszul van megválasztva, adott esetben még a lakótérből is értékes teret vehet el. A beépítésnél a helytelen méretfelmérés okozhat problémát. A túl nagy beépítési hézag negatív hatással van a rendszer statikai szilárdságára és hőszigetelési képességére, ezzel szemben a túl kicsi hézag a beépítést, és a megszakításmentes szigetelést teszi nehézkessé. Utóbbi megkönnyíti a lokális hőhidak kialakulását, ami páralecsapódáshoz és hosszú távon penészedéshez vezethet. A helytelen beépítés is sok problémát vonhat maga után a tervezésből és felmérésből adódó hibák mellett. Például az ablakszárnyak – a nyílászáró nem függőleges beállítása következtében – nem állíthatók meg bármilyen helyzetben, hanem folyamatosan becsukódnak vagy kinyílnak. A rossz beállítás és rögzítés következménye a szárny szorulása vagy nehéz zárhatósága is, amely az ablak élettartamát kedvezőtlenül befolyásolja.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük