Faablak a természetes megoldás

Építkezésnél vagy ablakcserénél felmerülő általános kérdés, hogy faablakot vagy műanyag ablakot válasszunk. Melyik a jobb? Nehéz a két dolgot összehasonlítani, de vegyük figyelembe, hogy az eredeti mindig jobb, mint a másolat. Léteznek olyan műanyag ablakok, ahol fa mintázat található. Festéssel próbálják azt a hatást elérni, mintha fából készült volna. Első ránézésre még el is hihetjük, de közelebb lépve feltűnik, hogy nem fa. Az igazi fát mű dologgal nem tudják helyettesíteni.

Ismerősök, barátok véleményét szoktuk kikérni, tanácsot várunk tőlük, hogy melyik lehetőség lenne jó nekünk. Nem könnyű a választás, mert hosszú távra szeretnénk megoldást találni, nem 1-2 évre tervezünk, hanem akár 20-30 évre előre. Célszerű felvenni a kapcsolatot kivitelezőkkel, tervezőkkel, ők szakmai szempontból is tudnak tanácsot adni nekünk.

Az ablak a lakásunk szeme, nem mindegy, hogy rajta keresztül hogyan látjuk a külvilágot. Fontos a jó üvegezés, az esztétikus felület, megbízható vasalat, könnyű kezelhetőség, gyors tisztítás és egyre fontosabb tényezővé válik az energiatakarékosság is. Gyakori használatnak vannak kitéve az ablakok, nyitjuk-zárjuk őket, ennek zavartalan működésében elengedhetetlen szerepe van a jól kialakított vasalatnak.

A fa évezredek óta az életünk részét képezi. Természetes anyag, amit könnyű beszerezni, alakítható, színezhető és bizonyos feltételek mellett időtálló is. Nézzük meg Velencét, ami vörösfenyő cölöpökön áll. Már a jurták építésénél használtak hajlított fát, kihasználták, hogy hazánkat erdők borítják és sok fa állt rendelkezésre. Építésre (kerítés, kapu, bútorok) és használati tárgyak készítésére használták fel (munkaeszközök, szerszámok). Később az építőmesterek hajókat készítettek fából és a malomipar is elkezdte felhasználni. Az ablakok elkészítésénél a jó minőségű alapanyag szárított borovi vagy lucfenyő. A borovi fenyő sárga vagy vöröses színű, de napfény hatására idővel sötétedhet. Közepes keménységű, könnyen megmunkálható, nagyon ellenálló. A lucfenyő laza szerkezetű, világos színe és erezete a természetességet tükrözi. Könnyen javíthatóak rajta a felületi sérülések.

A faablak tulajdonságai:

  • szellőzés – a fa kiváló szellőzést biztosít, míg a műanyag légmentesen zár. Ezáltal sajnos nem biztosítja a lakás természetes szellőzését és elindul a penészesedés folyamata. Felületkezelő anyagokkal el lehet érni, hogy a fa szellőzik, de védve is van
  • egyediség- a fa mintázatának köszönhetően egyedi ablakot kapunk
  • természetes anyag- lelkileg feltölti az embert. Jó ránézni a természetes dolgokra, nyugalmat sugároz felénk, melegséggel tölt el
  • felületkezelés- egy megfelelően kezelt fa nem fog nyikorogni, szorulni

Műanyag nyílászáró:

  • olcsóbb, mint a fa – akár 20-30 %.-al kedvezőbb is lehet az ára
  • könnyű tisztítani – ablakmosás alkalmával a keretet is egyszerű átmosni
  • fehér szín- hűvös, személytelen érzést biztosít, de napjainkban már lehetőség van a műanyag ablakok színezésére is
  • nagyon jó hangszigetelő- főként nagyvárosokban fontos szempont, hogy ne legyünk kitéve a folyamatos zajnak

Nyílászáró vásárlására fordítsunk elég időt és energiát. A műanyag előnye, hogy olcsóbb megoldást jelent a fánál, talán ezért válasszák egyre többen. Ne az ár legyen a döntő szempont, mert egy rosszul megválasztott ablak hatására a fűtési számlánk nagyon magas lehet. Választásnál mindig jusson eszünkbe: Olcsó húsnak, híg a leve.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük